DIEt for GOut onderzoek

In 2019 publiceerden arts-onderzoeker Daisy Vedder en diëtist-onderzoeker Wendy Walrabenstein onder begeleiding van Martijn Gerritsen een systematische review van eerder uitgevoerd onderzoek over de effecten van voeding op jicht. Hieruit bleek dat een Mediterraan-plantaardig voedingspatroon waarschijnlijk het meest effectief is voor de behandeling van jicht. Daarbij blijkt het ook effectief te zijn om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Dit is belangrijk, omdat veel mensen met jicht ook een aanzienlijk hoger risico op hart- en vaatziekten hebben. Deze uitkomsten waren aanleiding voor diëtist in opleiding Anna Kretova – destijds stagiair bij het project ‘Plants for Joints’ – om een gerandomiseerde en gecontroleerde pilotstudie te ontwikkelen voor mensen met jicht en overgewicht voor haar afstudeeropdracht. Zij is nu afgestudeerd en werkzaam als diëtist bij Reade, divisie revalidatie.

Anna zoekt mensen met jicht die ook een flinke buikomvang hebben, om te onderzoeken of een volledig plantaardig, onbewerkt en volwaardig voedingspatroon klachten als gevolg van jicht kan verminderen en daarbij ook het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

DIEt for GOutIn het onderzoek DIEGO worden de deelnemers door een diëtist individueel begeleid bij het volgen van een volwaardig plantaardig voedingspatroon. De begeleiding vindt plaats in ca. 5 consulten en past in 3 uur diëtetiek die door de basiszorgverzekering worden vergoed. Bij positieve uitkomsten is deze behandeling hierdoor snel en makkelijk te implementeren in de eerste lijn. Voor dit onderzoek worden 30 deelnemers gezocht.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door een donatie van Stichting Vermeer 14.

Anna Kretova doet dit onderzoek onder begeleiding van Wendy Walrabenstein, Martijn Gerritsen en Dirkjan van Schaardenburg.

Heb jij zelf jicht? Stuur dan gerust een e-mail naar jicht@reade.nl en wellicht kun jij ook meedoen.