Reade Foundation heeft met trots een aanvraag gehonoreerd voor de aanschaf en de inzet van DOE-boeken voor kinderen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en hun broertjes en zusjes.

“Stel: je hebt de basisschoolleeftijd en jij of je broer/zus krijgt een NAH. Er verandert veel en het hele gezin moet zich aanpassen. Maar waarom? Hoe werkt dat, NAH? En wat kan ik DOEN?

Uitleg aan kinderen en eventuele brusjes (broertjes en zusjes) gebeurde bij Reade met zelf ontwikkeld educatiemateriaal. Het beperkte zich tot de behandelsetting en de hoeveelheid tijd van de therapeut. Er was behoefte aan materiaal – in woord en beeld – dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen, om kennis te maken met NAH en wat voor gevolgen het heeft voor hen. En belangrijker: een middel om altijd toegang te hebben tot deze informatie.”
Aldus de aanvragers Rosa Yahood (Kinderrevalidatiearts) en Lynnette Spits (kinderfysiotherapeut)

Het DOE-boek “Zo ben ik” (voor kinderen met NAH) en “Zo is het voor mij” (voor broers en zussen) zijn ontwikkeld door Martine Kapitein, Roeli Wierenga en Rose van Thiel. Zij hebben zich ingezet om deze boeken in Nederland te verspreiden, zodat kinderen en hun families toegang hebben tot laagdrempelige en persoonlijke uitleg over de impact van NAH. Geïnspireerd door hun werk, ontstond bij Reade de wens om de boeken in te zetten voor kinderen met NAH.

Doe boeken NAH

Alle nieuwe patiëntjes die naar Reade verwezen worden met NAH en hun eventuele brusjes, krijgen een exemplaar van de twee verschillende DOE-boeken mee naar huis. Deze boeken bieden niet alleen belangrijke informatie over de gevolgen van NAH op een heel laagdrempelige manier, maar maken het voor kinderen ook mogelijk om actief met het materiaal aan de slag te gaan, door te schrijven, te kleuren en hun eigen verhaal vast te leggen.

Met de steun van Reade Foundation kan het project gedurende een jaar worden getest, met als doel het gebruik van deze boeken te evalueren en bij succes te integreren in het reguliere behandelprogramma voor kinderen en jeugd met NAH bij Reade. De verwachting is dat het project niet alleen de kennis over NAH zal vergroten, maar ook het gevoel van steun en verbondenheid -voor zowel het kind met NAH als voor de brusjes, die vaak minder zichtbaar zijn in het zorgproces.