Hartelijk dank aan alle betrokkenen en aanwezigen voor een super mooi, inhoudelijk en inspirerend evenement!
Dankzij Carolien Borgers, bekend als podcast & radiomaker en onvergetelijk als host en ambassadeur voor Reade Foundation, was het bovendien een erg leuke middag.

Voor iedereen die er niet bij kon zijn:

Op 25 april was het jaarlijkse Reade Foundation-evenement met de feestelijke uitreiking van de Grant, de Stimuleringsbeurs en -vanuit Reade- de Kwaliteitsprijs.

Ook keken we terug op het afgelopen jaar en hoorden we hoe Reade Foundation als vliegwiel zorgt dat zaken in gang worden gezet. Met alle presentaties en pitches was het de perfecte gelegenheid om Reade-medewerkers te horen vertellen over verschillende waardevolle onderzoeken en projecten om de behandel- en levenskwaliteit van revalidanten en mensen met reuma te verbeteren.

De vliegwiel-functie in de praktijk

Waar het winnen van een Grant toe kan leiden vertelden de winnaars Maarten M. Steinz (2022) en Sarah Dekker (2023). Wat laatstgenoemde niet had voorzien, was dat ze dit jaar ook nog de Stimuleringsprijs zou winnen.

“De Reade Foundation Grant 2023 heeft mij een enorme boost gegeven; niet alleen kon ik hiermee de validatiestudie van de GAIT.SCRIPT interpretatietool voor de beoordeling van klinische gangbeeldanalyse van kinderen met cerebrale parese opzetten en uitvoeren, het heeft er ook voor gezorgd dat de gangbeeldanalyse binnen ons hele cluster Kind en Jongere weer op de kaart staat! Van een hernieuwd gangbeeld overleg, tot aanvullende scholing van fysiotherapeuten in mijn team en deelname aan de wetenschappelijke overleggen van Reade: door het winnen van de Grant heb ik van Reade hiervoor de ruimte gekregen.
Het winnen van de aanvullende Stimuleringsbeurs 2024 geeft me net dat volgende zetje om de resultaten van onze studie te kunnen publiceren op het ESMAC congres en in een internationale publicatie!”
Sarah Dekker, Kinderrevalidatiearts

Seksuele gezondheid

De winnaar van de Kwaliteitsprijs was het project Seksuele gezondheid. Dat gaat over kwaliteit van leven en is heel belangrijk om te bevorderen onder revalidanten. Dat vond ook de jury, zo vertelden Ida Kahlman (namens de cliëntenraad) en Katja Hoorn (namens de raad van bestuur) die samen de prijs uitreikten.

Manon Cornet en Ellen van Binsbergen hebben namens Floor van Lambalgen en Mirjam Henker de prijs in ontvangst genomen. “We gaan het prijsgeld besteden aan de uitbreiding van onze ‘gereedschapskoffer’ en aan de verspreiding van de kennis over dit onderwerp naar verschillende doelgroepen binnen Reade.”

Grant 2024

En toen was het tijd voor de pitches voor de Grant 2024 vanuit het Dr. Jan van Breemen Reumatologie Fonds. Er waren in totaal vier genomineerden:

  • Sreen Mohamed – JAKARTA proteomics Proteomic assay bij Janus Kinase remmer bij reumatoïde artritis
  • Laura Boekel – Farmacogenetica in de reumatologie (kon er helaas niet bij zijn vanwege een trainingskamp in het buitenland)
  • Femke Hooijberg – Behandeling op maat voor biological-gebruikers met reumatoïde artritis
  • Mies Korteweg – Zorgevaluatie diagnostiek ultra lage dosis CT-scans voor reumatologische toepassingen

En de winnaar is…
De jury en de bestuursleden waren unaniem: arts-onderzoeker Femke Hooijers!

“In ons project streven we naar het personaliseren van de biological behandeling van patiënten met reumatoïde artritis door hen en hun reumatologen te voorzien van informatie over medicijnconcentraties in het bloed en verwachte concentraties bij verschillende doseringsintervallen. Het onderzoek is volledig digitaal met de uitvoering van een minimaal invasieve vingerprik om de medicijnconcentratie te kunnen bepalen. We onderzoeken onder andere of het verstrekken van inzicht in huidige en toekomstige medicijnspiegels de behandeling beïnvloedt, en we kijken naar de ervaringen van patiënten die actief betrokken zijn bij hun eigen therapiebeslissingen.

Met de steun van de ontvangen Grant gaan we dit project starten, beginnend met een aanvraag bij de medisch-ethische commissie. Ons uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een schaalbare infrastructuur voor gepersonaliseerde behandelingen bij reumatoïde artritis, met het oog op bredere toepassing van precisiegeneeskunde in de behandeling van inflammatoire aandoeningen.”

Van harte gefeliciteerd!

De dag werd afgesloten met een gezellige borrel. We hebben ervan genoten en volgende keer horen we meer over de voortgang van onze winnaars. Heel graag tot dan!