TeslaSuit en ruggenmergstimulatie

Reade loopt voorop op het gebied van elektrostimulatie en revalidatie. Momenteel loopt een pilot-onderzoek met het TeslaSuit en ruggenmergstimulatie. Met dit onderzoek wordt gekeken naar functioneel herstel van zowel armen als benen.

Het TeslaSuit is een full-body pak dat gevuld is met elektroden en bewegingssensoren. Oorspronkelijk werd het TeslaSuit gemaakt voor de gaming-industrie. Bijvoorbeeld om een vechtsituatie te stimuleren en de spelbeleving nóg realistischer te maken. Maar de mogelijkheden die het pak voor de revalidatie biedt zijn groot. Zo kunnen de elektroden worden gebruikt voor het toedienen van elektrostimulatie via 80 kanalen die verdeeld zijn over het gehele lichaam. Een gigantisch verschil met andere stimulatoren, waarbij er vaak maximaal vier spieren worden gestimuleerd. De bijbehorende software maakt het erg gemakkelijk om stimulatieprogramma’s voor bijvoorbeeld een eet-, grijp- of loopbeweging te maken. Die weer in te zetten zijn voor trainingen gericht op het opnieuw leren van functionele bewegingen. Dit is van groot belang voor mensen die niet goed in staat zijn om zelfstandig alledaagse bewegingen te maken. Denk aan mensen met een dwarslaesie, beroerte of MS.

Ruggenmergstimulatie wordt toegediend door met een stimulator via plak-elektroden te stimuleren op de huid vanaf de rug en de buik. Deze techniek kan zowel voor functieherstel van de armen, de romp, als van de benen worden ingezet. Naast het functieherstel dat deze techniek met zich meebrengt zijn er ook veel voorbeelden waarin de techniek heeft geleid tot verbeterde orgaanfuncties, verminderde spasticiteit, minder pijn en een verbeterde mentale staat.

Functioneel herstel kan zorgen voor een grotere zelfstandigheid, minder verdere complicaties en zo een hogere kwaliteit van leven. Naast het gigantische verschil dat dit voor de revalidant kan maken, betekent dit ook een sterke afname in benodigde zorgkosten.

In 2020 zijn pilot-onderzoeken uitgevoerd met het TeslaSuit en de ruggenmergstimulatie. De resultaten van deze pilot-onderzoeken gaan we gebruiken voor een groter onderzoek naar het gebruik van deze methode voor functioneel herstel. Dit grotere onderzoek moet vervolgens laten zien of onze aanpak werkt zodat we deze aanpak als standaard therapie kunnen gaan aanbieden. Voor dit onderzoek hebben we donaties ontvangen van de Redevco Foundation, Stichting Voorzorg Utrecht en W.M. de Hoop Stichting.